top of page

De ultieme carrièreswitch: waar een wil is, is een weg

Bijgewerkt op: 4 nov. 2019


“Waar een wil is, is een weg.” Met deze spreuk wil ik graag starten om vervolgens even mijn eigen verhaal te doen: een verhaal van vallen en opstaan, maar ook een verhaal over doorzetten om datgene te bereiken wat voor jou belangrijk is. Iets wat je ook dient te doen om effectief voor die carrièreswitch te kiezen.


Mijn verhaal

Nadat ik bevallen was van mijn dochter, nu ondertussen 3,5 jaar geleden, zijn er maar liefst 11 zwangerschapskilo’s aan mijn lichaam blijven plakken. In dat eerste jaar na de geboorte werd hier nog niet raar van opgekeken en stoorde ik mij er zelf ook relatief weinig aan. Mijn aandacht ging bovendien volledig uit naar dat lieve, kleine wondertje in mijn leven. Ik had tevens een drukke job, wat enige vorm van intensief sporten extra bemoeilijkte. Tenslotte had ik ergens gelezen dat een lichaam minstens evenveel maanden nodig had als de duurtijd van de zwangerschap om te “ontzwangeren”. En ik geloofde ook dat dit – zonder al teveel moeite - wel in orde zou komen.


Het jaar nadien had ik al eens even geprobeerd om wat te vermageren, maar zonder veel resultaat. Achteraf besefte ik dat ik het toen eigenlijk helemaal verkeerd aanpakte: mijn diëten leken meer op lange periodes van vasten en honger lijden. Beetje bij beetje begon ik ervan overtuigd te raken dat ik die extra kilo’s nooit nog zou kwijtraken en dat ik ermee zou moeten leren leven. Dat dit de nieuwe “ik” geworden was.


Eigenlijk kwam de klik om er écht iets aan te doen pas toen mijn dochter drie jaar geworden was, na de zoveelste felicitatie met mijn "tweede zwangerschap." Na die zoveelste vernedering besloot ik dat het genoeg was. En vanuit die - op dat moment ietwat negatieve energie - ontstond er bij mezelf heel veel wilskracht. Een soort oerkracht die mij zei: “nu ga je ermee aan de slag en je houdt vol tot je die kilo’s stuk voor stuk kwijt bent.”


Vandaag de dag kan ik – met trots – zeggen dat ik ze ook effectief allemaal kwijt ben. En ik voel me super! Vederlicht als het ware… en ook energiek omdat ik mijn oude lichaam terug heb. Het lichaam dat ik best wel OK vond, ook al is het uiteraard niet perfect. Maar het is wel terug helemaal wie ik was en ben.


Wilskracht


Als ik er nu op terugkijk, dan stel ik vast dat het vooral één ding was dat ervoor gezorgd heeft dat mijn doel geslaagd is: wilskracht. Ik geef toe dat ik tijdens het proces soms echt de hoop verloor dat er nog 1 gram zou af geraken. En dat zijn cruciale momenten, want net dan moet je doorbijten en zeggen: “ik blijf ervoor gaan en het zal me lukken.”


Die sterke wil helpt jou daarbij en is eigenlijk ook broodnodig om op dat moment effectief door te zetten. En ja, daar mag een beetje boosheid of frustratie achter schuilen. Waarom niet? Als deze emoties helpen om die wilskracht te versterken en om een positief doel voor jezelf te bereiken, dan is daar absoluut niets mis mee. Integendeel.


Stappenplan


Wat me ook geholpen heeft was het opsplitsen van mijn ultieme doel (11 kg verliezen) in kleinere stapjes (elke maand 2 kg proberen te verliezen). Als ik aan het totaal dacht, dan leek het onhaalbaar. Maar 2 kg per maand bleek zeer realistisch te zijn.


Doelen bereiken


Zijn er in jouw leven soms ook doelen die je al jaren probeert te bereiken maar waar je nog niet in slaagde? Dan is dat misschien omdat je “wil” om die doelen te bereiken (nog) niet sterk genoeg is. Of omdat je (nog) onvoldoende in jezelf en je eigen mogelijkheden gelooft.


Het is ook mogelijk dat je wel weet wat je niet meer wil, maar dat je er voor jezelf nog niet uit bent wat je wél wilt. Indien dit op jou van toepassing is, dan dien je eerst op zoek te gaan naar jouw belangrijke waarden en missie in dit leven. Wat is voor jou essentieel om gelukkig te zijn en voldoening te ervaren? Dat is de eerste stap.


Dit is mijns inziens de juiste volgorde:

1) Waarden en missie ontdekken

2) Concrete doelen koppelen aan deze waarden en missie.

3) Voldoende wilskracht ervaren

4) Geloven in jezelf en je eigen mogelijkheden.

5) Stap voor stap je loopbaandoelen bereiken.

Als je dit toepast, dan is die carrièreswitch waar je misschien allang over nadenkt echt binnen handbereik. Je dient er gewoon voor te gaan!

Carrièreswitch: de concrete uitvoering


Hoe gaan we nu concreet aan de slag om écht werk te maken van die carrièreswitch?


Stap 1: Dichter bij je waarden komen


Gek genoeg weten we soms als prille twintiger beter wat we écht belangrijk vinden in het leven en waar we naartoe willen. Alle opties liggen op dat moment nog open en meestal dromen we er dan op los. En eigenlijk is dat zeer nuttig, ook al zijn deze dromen misschien niet altijd realistisch. Het zegt ons wel iets over datgene waar ons hart vol van is.

Gaandeweg, door het huisje-boompje-tuintje verhaal en de alledaagse drukte en routine, vervagen die dromen van weleer stilletjes aan. En dat is soms jammer. Sommige dromen en doelen zijn namelijk wél realistisch en kunnen ons in de toekomst gelukkiger maken. Het is dus belangrijk dat – op het moment dat je overweegt om een andere professionele richting in te slaan – je weet waar jij echt blij van wordt. Wat jou voldoening geeft op werkvlak en wat jij professioneel nog allemaal wil bereiken. Welke elementen er noodzakelijk MOETEN aanwezig zijn in je job en werkomgeving opdat jij je er goed voelt.

Schrijf al deze zaken op. Probeer ze te doorleven en te voelen wat ze voor jou betekenen als ze aanwezig zijn. Geef vervolgens een score aan elke waarde op basis van belangrijkheid.

Stap 2 – Concrete doelen koppelen aan je waarden


Probeer een zo gedetailleerd mogelijke situatieschets te maken van jouw droomjob op basis van de waarden die voor jou essentieel zijn. Probeer zowel jouw ideale jobinhoud als jouw ideale werkomgeving zo goed mogelijk te omschrijven. Ook als deze job op dit moment nog niet realistisch lijkt, probeer je deze situatieschets voor jezelf zo volledig mogelijk te maken.

Vervolgens probeer je voor jezelf concrete loopbaandoelen te noteren. Dit zijn de doelen die je dient te realiseren om tot die droomjob te komen. Zeer belangrijk: splits grote doelen op in kleine, behapbare stappen. En plan de uitvoering van deze stappen concreet in.


Stap 3 – Wilskracht ervaren voor je carrièreswitch


Als je de vorige twee stappen goed hebt uitgevoerd, dan zal de wil om jouw droomjob te bereiken normaliter sterk genoeg zijn om er volledig voor te gaan.

Probeer je te visualiseren hoe je je zal voelen als je die carrièreswitch effectief gemaakt hebt. Beleef dat gevoel van voldoening dat je op dat moment zal ervaren. En roep dit gevoel op telkens als het wat moeilijker gaat of als je op het punt staat om het op te geven. Denk eraan: net dan moet je doorzetten!

Stap 4 – Geloof in jezelf en je eigen mogelijkheden


Wij zijn tot veel meer in staat dan we zelf geloven. We laten ons echter heel vaak belemmeren door onze eigen beperkende gedachten. Probeer je mindset te focussen op het bereiken van je doelen in plaats van op het vermijden van problemen. Denk in functie van mogelijkheden in plaats van in termen van beperkingen.

Denk eraan: je kant het!


Stap 5 – Stap voor stap je loopbaandoel bereiken

Zoals ik reeds schreef is het belangrijk om je doelen op te splitsen in kleine, haalbare stappen. Dit betekent niet noodzakelijk dat je al die stappen al volledig tot in de puntjes uitgekiend moet hebben. Vaak moet je onderweg toch nog wat dingen bijsturen. Ga gewoon in de actie door de stappen van je stappenplan één voor één onbevreesd uit te voeren.


Je zal merken dat je uit elke stap weer nieuwe energie haalt om de volgende te zetten.

Als je bvb. gepland hebt om een gesprek te hebben met iemand die jouw droomjob uitvoert en deze persoon praat vol enthousiasme over zijn/haar job, dan zal je wellicht nog meer gemotiveerd zijn om de volgende stap te zetten, zoals uitkijken naar opleidingsmogelijkheden om deze droomjob onder de knie te krijgen.


Hulp nodig bij die carrièreswitch?

Wens je graag ondersteuning bij het uitvoeren van deze 5 stappen, aarzel dan niet om een gratis, vrijblijvend kennismakingsgesprek bij ons aan te vragen. Tijdens dit gesprek nemen we jouw loopbaandoelen graag samen met jou onder de loep.

Succes!

94 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page