top of page

Onze Boeken Top Tien

Niet alleen uit opleidingen en ervaringen, maar ook uit boeken kan je heel wat kennis halen.
En het voordeel met boeken is dat je er zelf - aan je eigen tempo - mee aan de slag kan.

Hier vind je een overzicht van onze persoonlijke boeken top tien:

Boek 1: Steeds leuker - Jelle Hermus

Steeds leuker - Positive Vibes.jpg

Jelle Hermus is oprichter van SoChicken. Ik noem SoChicken wel eens de Nederlandse Positive Vibes 😀

Jelle is de belichaming van een über-positivo en heeft al talloze blogteksten en artikels geschreven over geluk en positiviteit.
Hij biedt via zijn website (https://sochicken.nl) ook enkele leuke online cursussen aan.

En last but not least: hij heeft een heerlijke schrijfstijl.

Zijn eerste boek "Steeds Leuker" staat boordevol eenvoudige en onmiddellijk toepasbare tips om je leven vrijer, blijer en makkelijker te maken. Het lezen van dit boek geeft je een instant "happiness boost". Zeker doen dus!

Boek 2: De edele kunst of not giving a fuck - Mark Manson

De edele kunst of not giving a fuck - Po

De titel lijkt misschien een beetje controversieel, maar ik vond het boek erg verfrissend.

De auteur doet ons via leuke voorbeelden uit zijn eigen leven of dat van vrienden inzien dat wij ons eigen geluk vaak zelf in de weg staan.
Dit doen we o.a. door steeds maar te streven naar nieuwe doelen... doelen die we soms zelfs niet eens echt 100% willen bereiken (en om die reden ook niet zullen bereiken), maar waarvan we denken dat het "moet"... dat het zo hoort...

De weg naar geluk is volgens Mark Manson zeer eenvoudig: gewoon leren tevreden en dankbaar zijn met wat je hebt en de dingen niet als vanzelfsprekend beschouwen.

Ik deel deze visie volledig met hem. Dankbaarheid is trouwens één van mijn eigen 10 wetten van positief denken.

Een passage uit het boek die me altijd zal bijblijven: "Het verlangen naar positieve ervaringen is in wezen een negatieve ervaring. Terwijl daarentegen de acceptatie van de negatieve ervaring in feite juist een positieve ervaring is."

Boek 3: Blijf bij mij - Rika Ponnet

Blijf bij mij - Positive Vibes.jpg

Dit is misschien niet de meest luchtige lectuur en toch heeft het boek een zeer boeiende en beklijvende impact.

Rika licht op een zeer concrete en praktijkgerichte manier uit welke patronen er kunnen ontstaan door een onveilige hechting als kind en hoe die patronen een invloed kunnen hebben op onszelf en onze verdere relaties.

Ze schetst via tal van voorbeelden hoe sommige relaties uitdraaien op een machtsstrijd.

Je krijgt als lezer inzicht in de patronen die bij jezelf en/of anderen aanwezig zijn. Op die manier krijg je ook een verklaring voor moeilijkheden die je ervaart of ervaarde in eerdere relaties.
Inhoudelijk zeer waardevol en pakkend.

Boek 4: Het heeft zin - Els De Schepper

Het heeft zin - Els De Schepper.jpg

Het is al een hele tijd geleden dat ik dit boek las. Ik
moet nog een prille twintiger geweest zijn (waar is de tijd? 😉)
En toch is dit boek mij steeds bijgebleven.

 

Els schrijft in dit boek eigenlijk zo'n beetje haar eigen verhaal. Ze vertelt over haar eigen ervaringen en ook over de bril waardoor ze de dingen die in haar leven gebeuren ziet.
 

Ze tracht ons in dit boek te vertellen dat onze (negatieve) gedachten over onszelf of onze omgeving slechts onze interpretatie van de werkelijkheid zijn. Maar dus niet noodzakelijkheid de échte werkelijkheid.
 

Daarnaast doet ze ons ook inzien dat - als een ander negatief op ons reageert - we de oorzaak hiervan niet steeds bij onszelf moeten zoeken maar veeleer bij die ander.
 

Ze leert ons dat ook de ander zijn/haar eigen problemen heeft en de werkelijkheid door zijn/haar bril ziet.
 

In het algemeen heeft dit boek mij voor een stuk anders naar bepaalde situaties leren kijken. Realistischer en positiever... en wie wil dat nu niet?

Boek 5: Hyperventilatie ontkracht - Chris Lenaerts

Hyperventilatie ontkracht - Chris Lenaer

Bij hyperventilatie denken veel mensen aan acute aanvallen. Er zijn echter heel wat personen die hyperventileren zonder dat ze het beseffen.

Hyperventilatie is niet zelden een gevolg van stress maar leidt op zijn beurt tot heel wat fysieke ongemakken.

Chris Lenaerts vertelt over haar eigen lange zoektocht naar de oorzaak van haar lichamelijke klachten, waarvoor vele artsen geen verklaring noch een diagnose konden vinden.

Daarnaast reikt ze heel wat technieken aan waarmee je zelf aan de slag kan. En neen, het gaat zeker niet over klassieke ademhalingsoefeningen.

Het lezen meer dan de moeite waard! Zeker als je zelf worstelt met lichamelijke kwalen waarvoor je tot op heden nog geen verklaring vond.

Boek 6: Burn-out - Luc Swinnen

Burn-Out - Luc Swinnen.jpg

Over burn-out zijn ondertussen reeds ontelbare boeken geschreven. Dit boek van Luc Swinnen vind ik nog steeds één van de klassiekers waaruit je zeer waardevolle informatie kan putten.

Luc Swinnen legt zeer duidelijk uit wat de mogelijke oorzaken van burn-out kunnen zijn.

Daarnaast gaat hij op een wetenschappelijke doch leesbare manier dieper in op de kenmerken van een burn-out

Tenslotte geeft hij tips waarmee je zelf aan de slag kan om te herstellen van een burn-out. De eerlijkheid gebiedt mij om te zeggen dat ik me zelf niet 100% kan vinden in RET (Rationeel-Emotieve Therapie) ter behandeling van stress of burn-out. Ik denk persoonlijk dat andere methodieken efficiënter zijn (cfr. OCP: het ontwikkelingsgericht coachen van perfectionisme), maar dit neemt niet weg dat het een interessant en leerrijk naslagwerk is over het thema burn-out.

Boek 7: Zeg me dat ik oké ben - Marcel Hendrickx

Zeg_me_dat_ik_oké_ben_-_Marcel_Hendrickx

Marcel Hendrickx is de eerste persoon die het ware patroon achter perfectionisme uitgebreid heeft onderzocht en in kaart gebracht.

Hij is ook de eerste die duidelijk de link heeft gelegd tussen faalangst en perfectionisme (of bevestigingsdrang) en tussen perfectionisme en burn-out.

Hij is bovendien ook degene die de OCP-methodiek ontwikkeld heeft om voor eens en voor altijd komaf te maken met een overdreven vorm van perfectionisme.

Want alles wat "té" is, is teveel en zo is het zeker ook met perfectionisme. Iemand die té perfectionistisch is, raakt langzaam maar zeker uitgeput, niet zelden met burn-out als gevolg.

De OCP-methodiek, waarvoor wij gecertifieerd zijn en die wij dagelijks toepassen in onze praktijk, kenmerkt zich door resultaten die we meestal binnen korte termijn kunnen behalen.

In dit boek lees je alles over de oorzaken, symptomen, gevolgen en behandeling van een overdreven vorm van perfectionisme. In het laatste hoofdstuk wordt de OCP-methodiek ook volledig uit de doeken gedaan.
 

Bovendien zullen perfectionisten zich ongetwijfeld herkennen in de talrijke voorbeelden uit het dagdagelijkse leven.

Boek 8: De vier inzichten - Don Miguel Ruiz

De vier inzichten - Don Miguel Ruiz.jpg

De Vier Inzichten is een klein maar heel fijn boek, waarin Don Miguel Ruiz enkele interessante Tolteekse wijsheden met ons deelt.

De kracht van dit boek zit hem echt in de eenvoud. Toen ik de vier inzichten las dacht ik spontaan: "Maar natuurlijk, een gelukkig leven kan echt zo simpel zijn als dit."

Het lezen van dit boekje geeft je dan ook moed en kracht om aan de slag te gaan met de inzichten, net omdat ze zo haalbaar zijn.

Ze blijven als het ware als een mantra aan je hangen en komen regelmatig spontaan in je op.

Eens je ze gelezen hebt vergeet je ze nooit meer!

Boek 9: Happy Life 365 - Kelly Weekers

Happy Life 365 - Kelly Weekers.jpg

Ik moet eerlijk bekennen dat de naam Kelly Weekers mij tot voor kort totaal onbekend was. Ik leerde haar echter kennen via haar boeiende, no nonsense blogteksten en spreuken op sociale media.
 

Toen ik vernam dat ze ook een boek geschreven had werd ik heel benieuwd. Mijn eerste reactie was, toegegeven: "Weer een boek over geluk. Wat is daar nog over te schrijven dat al niet lang geschreven is?" Maar mijn nieuwsgierigheid was groter dan mijn scepticisme en dus besloot ik om het boek in huis te halen.

En daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad. Kelly legt op een eenvoudige manier, overgoten met een licht humoristisch sausje, uit hoe je je leven in simpele stapjes gelukkiger maakt. En wat geluk eigenlijk écht is. Via haar schema's kan je er zelf mee aan de slag.

Het boek leest bovendien zeer vlot. Je hebt het in een mum van tijd uit.

Boek 10: De kleine ontstressen voor dummies - Allen Elkin

De kleine ontstressen voor dummies.jpg

Ik sluit deze boeken top 10 graag af met het kleinste boekje van de 10.

Het is dan ook niet alleen een klein, maar ook een zeer fijn en waardevol boekje met zeer praktische tips en oefeningen die je snel en efficiënt kunnen helpen om te ontstressen.

In dit boekje staan zowel cognitieve oefeningen als eenvoudige mindfulness-oefeningen, maar wees gerust, geen zweverig of complex gedoe. Daar hou ik zelf namelijk niet van.

 

Ik gebruik sommige oefeningen nog steeds regelmatig in mijn praktijk, net omdat ze zo makkelijk toepasbaar zijn en soms in zeer korte tijd leiden tot een sterk resultaat.
 

Zeker een aanrader dus. Ook voor mensen die niet veel energie hebben om te lezen of voor personen die gewoon niet graag  en veel lezen.

En nog een bijkomend voordeel: je haalt het voor een prikje in huis.

bottom of page