top of page

Leer terug ontspannen


rust en ontspanning

Wat is jouw ideale ontspanning?


Heel wat mensen die bij ons een coachingtraject starten worstelen met hetzelfde: ze slagen er niet of onvoldoende in om tot rust en ontspanning te komen. Meestal ligt dit zelfs aan de basis van hun fysieke en mentale uitputting. Anderzijds kan een toestand van burn-out of bore-out het nog moeilijker maken om rust en ontspanning te vinden, terwijl dat nu net noodzakelijk is om tot een fysiek en mentaal herstel te komen. Mensen komen dus in een soort van negatieve spiraal terecht, waarbij ze zich bijna voortdurend opgejaagd of onrustig voelen. Eén van de hoofddoelen tijdens het coachingtraject is dus om mensen te helpen om tot rust en ontspanning te komen.


Over yoga, mindfulness en andere


Hoewel yoga- en mindfulnesstechnieken zeer zeker waardevol zijn en al menig persoon geholpen hebben om het hoofd leeg te maken, is de manier waarop mensen rust vinden sterk verschillend van individu tot individu. Sommige mensen zijn inderdaad gebaat bij aromatherapie, yoga of meditatie; anderen vinden eerder rust na een zware fysieke inspanning of een goed boek. Het komt er dus op neer dat we tijdens de coaching op zoek gaan naar datgene wat de persoon in kwestie rust brengt.


Wat geeft jou energie?

En heel vaak zijn dat dezelfde zaken als de dingen die hem/haar energie geven. Het zijn namelijk typisch momenten waarbij de tijd voorbij vliegt en waarbij we moeiteloos zeer lang gefocust kunnen blijven op iets wat ons boeit. En daar draait het eigenlijk allemaal om: we dienen de negatieve gedachtenstroom die ons meestal verhindert om tot rust te komen te doorbreken. Elke activiteit of non-activiteit die daarvoor kan zorgen bij onszelf zal ons helpen om te ontspannen. Een typisch kenmerk van zo’n moment is dat we heel sterk in het heden vertoeven. We hebben hierdoor meestal ook een sterkere waarneming van het moment zelf. Een soort focus op wat er is, waarbij we ons denken eventjes opzij zetten. Als we nadenken zijn we namelijk niet met het heden bezig, maar met het verleden of de toekomst. Aan het verleden denken op een negatieve manier is een totale verspilling van energie, want we kunnen de klok niet terugdraaien. Ons zorgen maken over de toekomst heeft ook absoluut geen zin, want we kunnen nog steeds niet in een glazen bol kijken en zien hoe onze toekomst eruitziet. Heel vaak blijken onze zorgen achteraf trouwens ook totaal overbodig. Als we dus tot rust en ontspanning willen komen dienen we een manier te vinden om te genieten van het heden en ons denken even uit te schakelen.

Denk er eens over na wat jouw manier van ontspanning is... Heb je hulp nodig bij het "tot rust en ontspanning komen"? Aarzel dan niet om ons vrijblijvend te contacteren.

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page