top of page

Beter omgaan met verandering = minder stress


Minder stress


Eén van de belangrijke zaken die het verschil maken tussen “stress ervaren” en “gelukkig zijn” is de manier waarop we omgaan met verandering.


Omgaan met tegenslagen en mislukkingen


Verandering is een belangrijk deel van het leven. Ieder van ons krijgt bepaalde onverwachte en onaangename tegenslagen te verwerken in het leven. Ziekte, ongeval, het verlies van een dierbare… allemaal zaken die ons plots overkomen en die we een plaats dienen te geven.


Omgaan met de druk van onze maatschappij


Daarnaast bevinden we ons de dag van vandaag in een voortdurend veranderende maatschappij. Hierdoor hebben we nog minder controle over ons leven en kennen we nog grotere onzekerheden. Vaak voelen we ons bedreigd of zelfs overweldigd.


De mens is een gewoontedier


Tenslotte is de mens in het algemeen eerder een gewoontedier. Er zijn weinig mensen die echt “houden van” plotse verandering. Toch zijn er belangrijke individuele verschillen in de manier waarop we omgaan met verandering. Sommigen voelen zich reeds angstig bij kleine onvoorziene omstandigheden in het dagdagelijkse leven. Anderen gaan onbevreesd om met de zelfs meer ingrijpende wijzigingen in hun leven, zoals vb. het verlies van een job.

Het zijn degenen die op de meest flexibele en onbezorgde wijze met verandering omgaan die het minst vaak stress ervaren en op de meest zorgeloze manier door het leven gaan.


Omgaan met verandering door meer zelfvertrouwen


Hoe komt het nu dat sommige personen beter met verandering kunnen omgaan dan andere? Wel, in de kern draait het opnieuw om “zelfvertrouwen”. Mensen die een sterk vertrouwen hebben in zichzelf hebben tevens een sterk vertrouwen dat ze bepaalde onvoorziene problemen of tegenslagen wel de baas kunnen. Bijgevolg hebben ze minder angst voor het onbekende en zijn ze minder bevreesd om bepaalde risico’s te nemen.


Buiten de comfortzone treden


Bovendien durven ze makkelijker hun dromen en doelen nastreven, zelfs zonder dat deze reeds tot in de puntjes uitgekiend zijn. Kortom, ze voelen zich vrijer en zorgelozer en ze verliezen minder energie. “Alles onder controle trachten te houden” kost namelijk heel veel moeite en is uiteindelijk niet haalbaar noch realistisch. Het leven zit zo gewoon niet in elkaar. Zelfs als je drie verschillende mogelijke scenario’s hebt uitgewerkt om met een bepaalde situatie om te gaan, dan verloopt het gegarandeerd volgens een vierde scenario waaraan je nog niet gedacht had.

Je hebt er dan ook alle baat bij om onverwachte situaties vol vertrouwen aan te pakken op het moment dat ze zich voordoen (en dus niet voordien).

Want van één zaak ben ik 100% zeker: “Voor elk probleem is er een oplossing”.

53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page