top of page

Overwin je angsten

Bijgewerkt op: 16 sep. 2020


Overwin je angsten

Ieder van ons krijgt af en toe wel eens te maken met bepaalde angsten. Bij de ene gebeurt dit al wat vaker dan bij de andere, en de context waarbinnen angsten optreden kunnen sterk verschillen van persoon tot persoon, maar hoe je het ook draait of keert: we krijgen er hoe dan ook allemaal wel eens mee te maken. Leren omgaan met deze angsten is vaak geen sinecure, en soms heb je wel eens professionele hulp nodig. Hier volgen alvast 10 concrete tips om beter om te gaan met angsten: 1) Adem heel rustig in en uit en doe dit heel bewust. Onze hersenen staan via onze ademhaling in verbinding met ons hart en onze longen. Diep inademen helpt om je lichaam (en bijgevolg ook je geest) tot rust te brengen.

2) Zet je gevoelens om in woorden. Een emotie uiten door erover te praten of te schrijven helpt je brein om ze te verwerken.

3) Probeer je door beweging, een uitlaatklep of iets dat je ontspant los te maken van dat opgejaagde gevoel.

Observeer je gedachten en zorgen en distantieer je er daarna volledig van. Geef ze geen aandacht. Onze gedachten gaan trouwens zelden over een concreet probleem.

4) Stuur je aandacht een andere richting uit in plaats van je te focussen op je bezorgdheid en de mogelijke problemen die deze eventueel zou kunnen voortbrengen. Vestig je volledige aandacht op het huidige moment, dus niet op wat er zou kunnen komen of mislopen. 5) Stel jezelf bloot aan je angsten, ga ze niet uit de weg. Om je angsten te overwinnen moet je jezelf ook toestaan om ze te ondergaan en ze te beleven. De enige manier om een angst te overwinnen is om deze te ondergaan.

 

Schaf het dan vandaag nog aan voor de tijdelijke promoprijs van 15,00 EUR (= 60% korting op de normale vraagprijs van 38,00 EUR). Dit werkboek is een zeer praktische handleiding boordevol oefeningen en tips om op een simpele manier positieve veranderingen aan te brengen in je leven. Ontdek onze 10 wetten van positief denken en ga er ook concreet mee aan de slag.

 
6) Probeer grapjes te maken over de situatie. Dat helpt meesterlijk om ze te relativeren.

7) Fixeer je op een hoger doel, een passie - privé of professioneel - of een droom die je wil realiseren. Het voor ogen houden van een doel of een richting helpt je om je angsten te overwinnen, op voorwaarde dat je het graag genoeg wilt.

8) Leer onzekerheid en een gebrek aan controle te accepteren. Door je angsten te ondergaan, de realiteit te accepteren en je onzekerheden te ondergaan train je jezelf in het omgaan met angst. Je zal algauw merken dat je, door je angsten te ondergaan en jezelf meerdere malen in een angstige situatie te zetten, ze steeds minder groot zullen worden en uiteindelijk stilaan zullen wegsmelten als sneeuw voor de zon. Ga dus de confrontatie aan met je angsten. Door de blootstelling zullen ze afnemen.

9) Maak je situatie los van je angst en plaats deze in een andere context. Vanaf het moment dat je voelt dat er negatieve gedachten en scenario’s in je hoofd beginnen te spoken, zoek dan bewust naar het goede in de situatie en de positieve uitkomsten en scenario’s die deze met zich zou kunnen meebrengen.

10) Bouw je zelfvertrouwen op en vertrouw jezelf in het positief kunnen ombuigen van een situatie.

Indien je jezelf regelmatig een schouderklopje geeft en als je het behalen van kleine overwinningen op je angsten op gepaste wijze "viert", dan zal je merken dat je comfortzone en zelfvertrouwen zullen vergroten. Uit onderzoek is meermaals gebleken dat mensen veel meer aankunnen dan dat ze zelf denken.

Kortom, als je angst wat minder gaat zien als je grootste vijand ga je er stilletjes aan steeds meer controle over krijgen, ga je niet hopeloos zitten te mokken over het negatieve en ga je niet telkens op de loop ervoor. Verwelkom je angsten eens en zie ze niet meer als een probleem maar als een compagnon.

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page