top of page

10 tips voor positief denken


Positief denken… het is altijd en overal gewenst… en niet uitsluitend - maar des te meer - op moeilijke momenten. Positief denken houdt ons staande als we door woelige wateren zwemmen. Het is onze rots in de branding die ons weerbaar en veerkrachtig maakt. Er wordt dan ook heel wat geschreven over positiviteit, positief denken, een positieve mindset… Maar wat betekent dat nu concreet? En wat kan jou helpen om effectief positiever in het leven te staan?

De 10 wetten van positief denken


Enkele maanden geleden lanceerden we ons allereerste online cursusprogramma 10X POSITIVITEIT. Dit cursusprogramma bestaat uit 10 MODULES, elk bestaande uit tal van video’s en oefeningen die jou kunnen helpen om gelukkiger, positiever en stresslozer door het leven te gaan. In deze opleiding komen o.a. onze 10 wetten van positief denken uitgebreid aan bod, naast heel wat andere thema’s, waaronder de preventie & behandeling van stress & burn-out, werk-privébalans, perfectionisme enz.

In deze blog deel ik heel graag mijn 10 wetten van positief denken met jou, omdat ik denk dat ze jou alvast op weg kunnen helpen naar een gelukkiger leven:


1) Leef je passie

Ik zeg het heel vaak binnen loopbaanbegeleiding: als je professioneel (en privé) kan doen wat je graag doet, dan kan dit een enorme energiegever zijn. En ook al denken mensen dat dit voor hen niet is weggelegd: ik blijf er rotsvast van overtuigd dat iedereen een job kan vinden die hij/zij met hart en ziel uitoefent. Als je doet wat jou boeit, dan kost dit namelijk veel minder moeite. Alles lijkt dan gewoon vanzelf te gaan. Blijf dus niet in die gouden kooi zitten, maar laat die energie terug stromen!


 

Weet je eigenlijk niet zo goed waar je energie van krijgt, ga hier dan zeker naar op zoek. Via loopbaanbegeleiding kunnen wij jou hierbij ondersteunen. Dankzij het systeem van de loopbaancheque betaal je hiervoor slechts 10 EUR/u (zie ook https://www.positivibes.be/loopbaanbegeleiding)

 

2) Geniet van de kleine dingen

Less is more… een waarheid als een koe. Het is pas als we ons ontdoen van alle dagdagelijkse rompslomp en ballast, dat we de dingen kunnen zien die er écht toe doen. En heel vaak zijn dit de kleine, eenvoudige dingen. Zaken waar je geen tonnen geld voor nodig hebt. Uiteraard zijn dit voor elk van ons andere dingen. Ik nodig je uit om eens na te denken welke kleine dingen in jouw leven jou geluk brengen. Is het een leuk gezelschapsspel met je gezin, vrienden of familie? Samen naar een spannende film kijken op tv? Een mooi boek lezen? Jouw dagelijkse kopje koffie of thee? Een leuk complimentje? Een slappe lach-momentje? Zoek het niet te ver… jouw geluksbrengertjes zijn meestal vlakbij!

3) Verander je focus

De mens is van nature een probleemoplosser. Bovendien krijgen we als kind vaak van onze ouders te horen waar er gevaar loert. Het zal dan ook niemand verbazen dat we als mens al een beetje voorgeprogrammeerd zijn om ons vooral te focussen op de dingen die zouden kunnen misgaan. Hierdoor ontstaat er soms een tunnelvisie, waarbij we ons concentreren op de negatieve dingen en we de positieve elementen niet meer zien of gewoonweg vergeten. Het loont dan ook de moeite om jezelf dagelijks even af te vragen: “Wat gaat er wél goed in mijn leven?” en “Waar ben ik vandaag dankbaar voor?”

4) Geloof in jezelf

Nu mag je nog zoveel talenten hebben als je wil, als je daar zelf niet in gelooft, dan zal je nooit je volle potentieel benutten. Nochtans hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn om in jezelf te geloven. Het begint met het besef dat we allemaal uniek zijn. We hebben elk onze eigen kwaliteiten en valkuilen. En het ene talent is niet beter of slechter dan het andere. Het heeft dan ook geen zin om jezelf te vergelijken met anderen, want er is er maar één zoals jij. En jij mag blij zijn met je authentieke zelve. Koester de complimentjes die je van anderen krijgt en geef jezelf ook eens een complimentje. Want jij bent het meer dan waard 😊

Luister bij gelegenheid ook eens naar dit lied van Harrie Jekkers: Ik hou van mij

5) Maak tijd voor jezelf

Jezelf graag zien betekent eveneens dat je tijd maakt voor de dingen die voor jou belangrijk en waardevol zijn. Echter, ik zie sommigen zich zodanig wegcijferen om anderen te helpen, dat ze hun eigen noden volledig aan de kant schuiven. Dit kan zware gevolgen hebben voor hun fysieke en mentale gezondheid. Stel je dus regelmatig de vraag: Wat wil ik deze week doen VOOR MIJ? Waar haal IK energie en voldoening uit? En plan deze me-time concreet in je agenda, want gegarandeerd komen er wel redenen genoeg om deze broodnodige tijd te laten schieten voor iets of iemand anders. Bij de dingen die je concreet plant, ben je echter veel meer geneigd om ze ook effectief te doen. Succes!

6) Bepaal en realiseer je doelen

Als je weet wat belangrijk is voor jou in je leven en werk, dan kan je ook gerichte doelen stellen die jou zullen helpen om die zaken te bereiken. Ook hier is het erg belangrijk dat je die doelen concreet op papier zet. Een doel dat gewoon in je hoofd blijft zitten komt namelijk veel minder snel tot uitvoering. Waar wacht je nog op? Noteer vandaag nog de doelen die je – binnen elk levensgebied – op korte, middellange en lange termijn wilt bereiken. En stel vervolgens voor elk doel een stappenplan op, waarbij je het realiseren van elk doel onderverdeelt in kleine, haalbare stapjes.

7) Treed buiten je comfortzone

Als je voldoende gelooft in jezelf (zie stap 4), dan zal je het ook makkelijker hebben om eens een sprong in het duister te wagen…. Om iets te doen dat je nog nooit eerder deed zonder dat angsten je tegenhouden. Nu is een beetje gezonde koudwatervrees niet onlogisch – en ook geen probleem. Maar als twijfels en onzekerheden je tegenhouden om een stap te zetten die jou dichter bij je dromen en doelen brengt, dan is dit uiteraard wél een obstakel. Ik merk dat velen onder ons eerst alles volledig willen uitgedokterd hebben, en 100% zeker willen zijn dat alles goed zal aflopen. Echter, volledige zekerheid heb je nooit want zo zit het leven nu eenmaal niet in elkaar. Als het dus jouw plan is om te wachten tot je 100% zeker bent voordat je een stap buiten je comfortzone zet, dan ben ik er vrij zeker van dat je nooit een stap zal zetten. En dat is jammer, toch?

Een andere inschattingsfout die ik mensen vaak zie maken is dat ze een veel te grote stap in 1 keer willen zetten. Ze maken hun doel tot iets heel groots en dat grote doel moet dan van de ene dag op de andere gerealiseerd worden. Als dat niet lukt, dan voelen ze dit aan als een falen. Indien je dit bij jezelf herkent, dan nodig ik je graag uit om je doel eens op te splitsen in kleinere stappen… (zie ook punt 6) laten we het “baby”stapjes noemen. Stel ook elke keer een deadline tegen dewelke je één babystapje wil zetten. Wedden dat het je zal lukken?

8) Accepteer en laat los

Heel vaak proberen we onbewust zaken te veranderen die buiten onze controle liggen. En dat vraagt niet zelden tonnen energie. Bovendien slagen we niet in ons doel en gaat het dus ook nog eens om totaal verspilde tijd en energie. Zo heeft het bijvoorbeeld weinig zin om je te ergeren aan een file of slecht weer. Van zodra we de dingen die we niet kunnen veranderen loslaten en aanvaarden, verliezen we veel minder energie. En de energie die we overhouden kunnen we optimaler inzetten voor de zaken waar we wél een impact op hebben. Een win-win dus.

9) Bouw waardevolle relaties op

We kunnen niet altijd vrijuit kiezen met wie we in contact treden. We bepalen bijvoorbeeld meestal niet wie onze collega’s of schoonouders zijn. Onze vrienden kiezen we gelukkig wel zelf. Echter, ook binnen een vriendenkring gebeurt het dat mensen veranderen. En als mensen veranderen kan dit uiteraard onze relatie met hen beïnvloeden. Dit gebeurt overigens niet alleen in vriendschapsrelaties maar ook in liefdesrelaties. Ik merk regelmatig dat mensen soms jarenlang in een relatie blijven die niet (meer) goed voor hen is. Meer nog, een relatie die verstikkend en vermoeiend is. Het is nochtans zo belangrijk om relaties op te bouwen met mensen die ons positief kunnen stemmen. Mensen die in ons geloven en ons steunen door dik en dun. Mensen die ons kunnen inspireren en moed geven wanneer we in een dip zitten. Dat zijn waardevolle relaties en elk van ons heeft zo’n vrienden nodig. Als jij het gevoel hebt dat je reeds gedurende langere tijd veel meer investeert in een relatie dan wat je eruit haalt (en die balans hoeft natuurlijk niet constant in evenwicht te zijn), stel je dan de vraag of het niet beter zou zijn om afscheid te nemen van die persoon. Zeker als je voelt dat die persoon heel veel energie uit jou zuigt. Dit zijn geen makkelijke beslissingen – zeker als je elkaar al heel lang kent – maar soms zijn ze noodzakelijk voor je eigen geluk. Uiteraard is het ook belangrijk dat jij zelf tijd investeert in jouw vrienden en familie en dat je hen op jouw beurt positief inspireert. Je kan moeilijk verwachten dat een ander jou steunt en jou positieve aandacht geeft als je dit zelf niet of te weinig doet. Probeer dan ook het goede voorbeeld te geven en het zonnetje te zijn in huis. Wedden dat dit aanstekelijk zal werken?

10) Leef gezond

Zelf ben ik best wel een levensgenieter. Zo hou ik ervan om regelmatig eens uitgebreid te tafelen met een lekker glaasje wijn erbij. En ja hoor, ik kruip al eens te laat onder de wol en ik heb periodes waarin ik een beetje lui ben en te weinig beweeg. Toch probeer ik voldoende aandacht te hebben voor een gezond lichaam in een gezonde geest. Lichaam en geest zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden en ze beïnvloeden elkaar, zowel in positieve als in negatieve zin. Als je voldoende aandacht besteed aan een gezonde, gevarieerde voeding, als je voldoende beweging inbouwt in je dagdagelijkse routine en je zorgt voor een regelmatig slaappatroon met voldoende nachtrust, dan zal je niet alleen merken hoeveel energieker je je voelt. Je zal je bovendien ook mentaal veerkrachtiger voelen en meer zin hebben om allerlei zaken aan te pakken… Zelfs de lastige dingen lijken dan veel minder zwaar. Als je moeite hebt om je te houden aan een gezond leefpatroon, probeer deze zaken dan ook in je agenda in te plannen. Ze zullen je er dan ten gepaste tijde aan herinneren 😊 Try it!


 

Wens je graag concrete ondersteuning bij het realiseren van deze 10 punten, dan is ons online cursusprogramma 10X POSITIVITEIT zeker iets voor jou! Via eenvoudige, concrete oefeningen, die ik ook in mijn coachingpraktijk gebruik, werk je aan je eigen ritme aan jouw positieve mindset. Kies nu voor een positieve metamorfose in amper 10 weken tijd!

273 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page