top of page

Positief denken kan je leren

Bijgewerkt op: 10 feb. 2019Er zijn heel wat mensen die uitgaan van de volgende stelling: “eens een pessimist, altijd een pessimist.” Er is echter goed nieuws: positief zijn kan je leren!

Eerst en vooral is het interessant om te weten hoe ons denken gevormd en beïnvloed wordt. Waarom is de ene persoon eigenlijk meer positief ingesteld dan de andere? Onderzoek heeft aangetoond dat 50% genetisch bepaald is, m.a.w. je wordt met een bepaalde persoonlijkheid geboren en hierop heb je zelf weinig of geen invloed. Daarnaast worden we onbewust beïnvloed door onze opvoeding. Als onze ouders enkel focussen op gevaren en tegenslagen is de kans groot dat we een meer negatieve kijk op de wereld ontwikkelen. Bovendien worden we ook beïnvloed door dingen die we meemaken. Als we als jong kind reeds te maken krijgen met erge gebeurtenissen, dan zal dit ons in ons verdere leven wellicht ook wat meer somber stemmen. Opvoeding en gebeurtenissen hebben echter slechts 10% invloed op ons denken. Dit betekent dat er maar liefst 40% overblijft waarmee we aan de slag kunnen. En binnen die marge kunnen we positief denken dus effectief aanleren. Hoe doen we dit dan in de praktijk?, zal je je afvragen.

Focus op het positieve

Wel, eerst en vooral door je focus te verleggen. Pessimisten focussen bijna steeds op problemen en tegenslagen, terwijl optimisten focussen op oplossingen en zaken die wél goed gaan. In ieder mensenleven gebeuren dagelijks zowel minder leuke als heel positieve dingen. De positieve zaken worden door pessimisten bijna niet opgemerkt omdat ze zich veel teveel bezighouden met de zaken die niet goed lopen. Indien ze echter meer aandacht leren te schenken aan de positieve dingen zal dit automatisch hun gemoedstoestand in positieve zin beïnvloeden.

Focus op de oplossing

Een tweede aspect is de manier waarop er met problemen wordt omgegaan. Terwijl pessimisten zich aan het ergeren zijn over het feit dat ze voor een probleem staan en hierbij negatieve emoties ervaren, concentreren optimisten zich op de oplossing en bekijken ze het probleem als een leerpunt. Ook hierin kan je je trainen door jezelf af te vragen wat je uit het probleem kan leren en hoe je het probleem kan aanpakken i.pl.v. te blijven hangen in de negatieve sfeer die je vaak zelf creëert rond een probleem. Een derde belangrijke factor om positiever te leren denken is het vertrouwen in jezelf en in anderen. Pessimisten hebben meestal minder zelfvertrouwen en hebben een interne criticus die hen de hele tijd toefluistert dat dat ze iets niet goed gedaan hebben of dat iets hen toch niet zal lukken. Datzelfde stemmetje fluistert ook vaak dat andere mensen het wellicht niet goed met hen menen. Hierdoor zijn pessimisten meestal ook meer wantrouwig naar hun omgeving toe. Dit wordt helaas vaak een self-fulfilling prophecy, want als je wantrouwen uitstraalt ga je datzelfde wantrouwen net onbewust uitlokken bij anderen. Door meer vertrouwen in jezelf en anderen zal je niet alleen een meer positieve ingesteldheid ontwikkelen naar jezelf en anderen toe, maar zullen anderen ook positiever reageren naar jou toe.

Voor het “positiever leren denken” kan je uiteraard bij Positive Vibes terecht. Via een persoonlijke begeleiding en tal van oefeningen helpen wij jou om een positieve verandering bij jezelf teweeg te brengen. En dit voor de rest van je leven…

80 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page