top of page

Leef in het nu

Bijgewerkt op: 10 feb. 2019Nadenken…. we zijn er vaak zo goed in. Zo goed dat we soms hele dagen lopen te denken en te piekeren. Waardoor het heden aan ons voorbij gaat…

Ik zeg vaak “we moeten vandaag een mooie herinnering creëren voor morgen”. Als we vandaag echter de hele dag in gedachten verzonken zijn, dan vergeten we te kijken naar en te genieten van wat er vandaag is. Denken heeft steeds te maken met het verleden of de toekomst. Echter, zoals ik in een vorige tekst al eens schreef: dit heeft weinig zin. Het verleden is voorbij en we kunnen de klok niet terugdraaien. Over onze toekomst mogen we uiteraard wel eens positief nadenken, maar we kunnen de toekomst niet voorspellen. De reden waarom we zoveel over onze toekomst nadenken heeft vaak te maken met het feit dat we op alles voorbereid willen zijn. Echter, als er één zekerheid is over ons leven, dan is dat de volgende: “het leven is onvoorspelbaar”. Het volgende klinkt heel cru, maar morgen kunnen we dood zijn. Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat we de dag plukken en NU genieten. Niet morgen. Oeverloos nadenken heeft nog andere gevolgen: het belemmert ons “voelen”. Het nemen van beslissingen wordt hierdoor vaak bemoeilijkt. Ik zeg vaak aan mensen: “wie niet zoekt, die vindt.” Wat bedoel ik daar nu mee? Als je de hele tijd piekert en wikt en weegt zal je slechts zelden snel tot een goede beslissing kunnen komen. Als je de knop van je denken echter even kan uitzetten – door op het “nu” te focussen – dan krijg je terug contact met wat er is en wat je voelt. En dan zal het antwoord op je vraag: “welke keuze moet ik maken?” automatisch naar je toekomen. Zit je momenteel dus te piekeren over zaken waarin je een beslissing wilt nemen, zet die beslissing dan even “on hold” voor een aantal weken (indien dit mogelijk is) en stop even met denken. Wedden dat je na die periode perfect zal weten wat te doen?

Hoe kunnen we nu leren om meer te focussen op ons heden? Hier volgt alvast een eenvoudige mindfulness-oefening waarmee je meteen aan de slag kan om je gedachtestroom even uit te schakelen:

  • Zoek een plek waar je 5 min. ongestoord kan zitten.

  • Sluit je ogen en vestig je aandacht op je ademhaling.

  • Merk op hoe de lucht aanvoelt wanneer je door je neus inademt en hoe de luchtstroom door je keel je longen instroomt.

  • Merk op dat je middenrif daalt bij het inademen en omhoog komt bij het uitademen.

  • Merk op dat je buik opbolt wanneer je inademt en weer afvlakt wanneer je uitademt.

  • Verleg je aandacht naar de manier waarop je lichaam aanvoelt in de stoel. Merk de sensaties op die dit in je lichaam teweegbrengt. Focus je hier 2 minuten op.

  • Verleg je aandacht nu naar geluiden uit de omgeving. En dan naar de dingen die je ziet in je omgeving. Focus telkens enkele seconden op iets specifieks dat je hoort of ziet.

  • Probeer je aandachtspunt heen en weer te laten gaan tussen wat er zich in je lichaam afspeelt en de dingen daarbuiten. Veel succes!

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page