top of page

Van droom naar realisatie

Bijgewerkt op: 10 feb. 2019Doelen bereiken - Positive Vibes

Elk van ons heeft kleine of grote dromen die we graag willen realiseren. Ik merk echter vaak dat het bij velen onder ons slechts dromen blijven. Plannen die voorgoed in ons hoofd blijven zitten en die nooit werkelijkheid worden. En dat is jammer, want het bereiken van onze doelen geeft ons voldoening en zelfvertrouwen. Overwin je angsten

Hoe komt het dan dat zoveel dromen nooit tot uitvoering komen? Wel, heel vaak heeft dit te maken met koudwatervrees. Om doelen te bereiken moeten we soms buiten onze comfortzone treden, ons op onbekend terrein begeven, een risico nemen… en daar houden de meesten onder ons helemaal niet van.

Iets dat zeer vaak aan de basis ligt van het “niet tot actie komen”, is faalangst. We denken makkelijk in termen van: “Wat als x of y misloopt?”, “Wat als we er niet in slagen om ons doel te bereiken?”… in plaats van ons in te beelden wat het zou betekenen als het wel lukt? En in plaats van het vertrouwen te hebben dat alles wel in orde komt. Ben jij iemand die vaak je eigen ideeën teniet doet door reeds meteen te denken aan alle mogelijke obstakels die je pad naar zouden kunnen kruisen? Denk je eerder in termen van “belemmeringen”? Probeer je dan eens te focussen op het bereiken van je doelen in plaats van op het vermijden van problemen op de weg er naartoe.

Stap voor stap

Een tweede reden waarom sommigen er nooit toe komen om hun dromen te realiseren is het feit dat ze veel te grote stappen in één keer willen zetten. En hoe groter een stap, hoe enger en moeilijker deze lijkt. De oplossing is eigenlijk zeer simpel: splits je doel op in kleine stapjes. En zet elke dag een stapje. Dit zal je veel makkelijker afgaan en je veel minder angst bezorgen. Ik geef een voorbeeld: stel dat iemand 20 kg wil vermageren. Als deze persoon zich van bij het begin focust op die 20 kg, is de kans groot dat hij/zij er nooit aan begint of reeds in een vroeg stadium opgeeft. Indien hij/zij echter focust op het verliezen van 2 kg in 1 maand tijd, dan lijkt het doel al veel haalbaarder. Hij/zij zal moed putten uit de haalbaarheid van dit doel en er ongetwijfeld veel makkelijker mee aan de slag gaan. Na het bereiken van dit doel zal het hem/haar bovendien het nodige vertrouwen geven om door te zetten. En ra ra ra… na 10 maanden zal hij/zij wellicht zijn/haar doel bereikt hebben.

Last but not least: het is zeer belangrijk om je ideeën en je stappenplan op te schrijven. Dit is eigenlijk de eerste stap richting realisatie.

Dus denk eraan: deel je doel op in kleine stapjes en plan deze stapjes ook effectief in. Geef jezelf een deadline voor het zetten van elke stap. Dan maak je gegarandeerd binnen de kortste keren je stoutste dromen waar!

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page