top of page

De weg naar puur geluk

Bijgewerkt op: 10 feb. 2019Geluk - Positive Vibes

Regelmatig krijg ik de vraag: “Wat is geluk?” En: “Hoe kan ik gelukkig worden?” Op basis van mijn ervaring vereist geluk volgens mij twee belangrijke zaken: 1) De dingen doen die je graag doet. 2) Het gevoel hebben dat je van betekenis bent voor jezelf en je omgeving.

Leef je passie

Laten we eerst eens even stilstaan bij het eerste aspect: de dingen doen die je graag doet. Dit omvat uiteraard een job die je met plezier uitoefent. Uiteraard heeft elk van ons al eens een mindere dag of soms zelfs een mindere periode. Echter, als we een gemiddelde score zouden moeten geven op het vlak van job”voldoening” zou die idealiter toch minstens rond de 70% à 80% moeten liggen. Zit je in een job die je veel meer energie kost dan dat je ervan terugkrijgt, blijf er dan niet in hangen. Durf de stap te zetten om verandering te brengen in je situatie. Het leven is te kort om elke dag ongelukkig naar je werkplek te vertrekken. Er zijn echt wel andere mogelijkheden. Als je niet goed weet welke, dan is loopbaanbegeleiding wellicht een goede keuze. Dankzij het systeem van de loopbaancheques (zie ook www.vdab.be/loopbaanbegeleiding) kost loopbaancoaching bovendien zeer weinig geld. Voldoening vinden op je werkplek is 1 zaak. Ook privé heeft ieder van ons nood aan een minimum aan “me-time”. Dit is niet altijd makkelijk. Een gezin en bepaalde huishoudelijke taken slorpen vaak heel wat tijd op. Echter, ook hier zijn er manieren om je te laten helpen aan een relatief lage kost. Via het systeem van de dienstencheques kan je beroep doen op een huishoudhulp en/of strijk(st)er. Dit is natuurlijk geen verplichting en ieders persoonlijke keuze. Ik weet echter wat de gevolgen zijn als je te weinig of geen tijd hebt om privé tot rust te komen en de nodige ontspanning te nemen. Het put mensen fysiek en mentaal uit, tot ze ziek worden en in een burn-out terechtkomen. Iedere persoon is anders, maar 2u me-time per week lijkt mij een absoluut minimum voor de grote meerderheid onder ons.

Zelfvertrouwen

Laten we dan eens kijken naar het tweede puntje: het gevoel hebben dat je van betekenis bent voor jezelf en je omgeving. Het gevoel hebben dat je betekenisvol bent t.o.v. jezelf vereist zelfliefde, m.a.w. jezelf oprecht graag zien met al je talenten en gebreken. Vooral een goed zicht op je kerntalenten kan hierbij al helpen. Soms zitten mensen echter reeds van kleins af aan in een patroon/levenswijze waarbij ze zichzelf constant naar beneden halen en wegcijferen voor een ander, terwijl ze hun eigen belangen en noden opzij schuiven. Vaak gaat het hier om perfectionisme. Als je onvoldoende van jezelf kan houden, dan belemmert je dit bij je zelfontplooiing en ontwikkeling. Bij sommige mensen is dit gebrek aan zelfliefde zo sterk dat ze zichzelf (onbewust) onwaardig achten om gelukkig te zijn. Aan al deze mensen wil ik één boodschap meegeven: doe er wat aan. Laat je begeleiden zodat je terug van jezelf kan houden. Als je jezelf graag ziet zal je ook pas echt van een ander kunnen houden. Bovendien zal je ook meer vertrouwen en durf hebben om je dromen en doelen te realiseren. En ook dat is een belangrijke factor die je het gevoel zal geven dat je van betekenis bent.

Realiseer je dromen en doelen Om je dromen te kunnen realiseren zijn er enkele zaken essentieel: je dient in de eerste plaats een sterk vertrouwen te hebben in jezelf. Je mag ook geen schrik hebben om buiten je comfortzone te treden. Iets dat onbekend terrein is boezemt ons van nature meestal angst in. Echter, je mag je hierdoor niet laten blokkeren. Anders zal je nooit tot groei en verandering komen. Een andere belangrijke tip die ik altijd meegeef aan mensen die al een tijdje zitten te broeden op ideeën zonder er iets concreets mee te doen is: schrijf het neer. Als je niets op papier zet zal een plan of een idee wellicht voorgoed in je hoofd blijven zitten maar zelden of nooit tot uitvoering komen. Komaan, waar wacht je nog op? Ga aan de slag en begin te noteren. En wens je graag ondersteuning op je pad naar puur geluk? Dan zijn wij er graag om jou hierbij te ondersteunen.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page