top of page

Positiviteit kan je redden... ook in tijden van corona

Ik herinner me nog heel goed waarmee ik een dikke maand geleden zoal bezig was: Het was lekker druk bij Positive Vibes en alles liep zijn positieve gangetje. Ik was volop bezig met coaching-gesprekken, trainingen en loopbaanbegeleiding. Ondertussen was ik ook een aantal nieuwe trainingen op maat voor bedrijfsklanten aan het voorbereiden en had ik net vernomen dat Positive Vibes geslaagd was voor de audit om erkend KMO Portefeuille-dienstverlener te worden: een mooie kers op de taart voor het harde werk dat er op dat vlak reeds geleverd was. Bovendien probeerde ik tussendoor en ’s avonds ook verder te werken aan onze eerste online cursus “Weg Stress”. En toen was het er plots… de dreiging van het coronavirus, die ik, net zoals iedereen, gestaag dichterbij voelde komen. Tot het een dagdagelijkse, harde realiteit werd en ons dagdagelijkse functioneren er volledig door overhoop werd gehaald. En met “ons” bedoel ik uiteraard niet alleen mijn gezin en familie, maar onze hele samenleving.

Ik geef toe dat ik aanvankelijk wel zoiets had van “En wat nu??” Alle live trainingen die ingepland stonden bij klanten werden uitgesteld. Plots kon ik mensen ook niet meer face-to-face coachen. Onze actieve dochter van (bijna) 4 kon niet meer naar school, waardoor mijn partner en ik ons van thuis uit moesten organiseren om werk en privé te combineren. Hoe gingen we dat in godsnaam allemaal regelen? En hoe ging ik ervoor zorgen dat ik mijn klanten toch nog op één of andere manier kon blijven helpen? Wellicht klinkt dit voor velen onder jullie herkenbaar 😊

Tot ik mijn positieve bril opzette en ik me begon te focussen op het creëren van mogelijkheden in plaats van het zien van al die problemen. En toegegeven, dat was niet zo evident noch makkelijk, maar het heeft me wel geholpen om er moed uit te putten en niet bij de pakken te blijven neerzitten.

Hoewel ik nog niet zoveel ervaring had met de hele “online coaching en training”-wereld, ben ik me er meteen in gaan verdiepen. Ik ben cursussen en tutorials beginnen volgen en ben aan de slag gegaan met platformen voor video conferencing, trainingen en webinars. Want mijn missie is – ook in tijden van corona – niet veranderd: ik wil nog steeds mensen helpen om via positiviteit en vertrouwen beter om te gaan met stress en tegenslagen. En dit des te meer in tijden van ziekte en economische moeilijkheden, zoals deze.

Mijn missie is dus eigenlijk sterker dan ooit. Ik geloof namelijk heel oprecht dat je mindset allesbepalend is voor de manier waarop je omgaat met tegenslagen en moeilijke tijden. En met een positieve mindset, vertrouwen (in jezelf en de anderen) en een snuifje creatief denken kan elk van ons hier sterker uit komen. En daar wil ik graag mijn steentje toe bijdragen. Ik ben helaas geen verpleegkundige of dokter, dus op lichamelijk vlak kan ik mensen helaas niet helpen. Maar mensen die nu alles door een negatieve bril zien, die het even niet meer zien zitten, die vrezen voor hun gezondheid, geldzorgen, vereenzaming of…. die wil en kan ik mentaal ondersteunen.

En dat wil ik allesbehalve doen door dit hele gedoe te bagatelliseren en te beweren dat hun zorgen onterecht en onnodig zijn. Want dat zijn ze uiteraard niet. Maar wél door hen kleine lichtpuntjes in de duisternis te tonen en om hen bepaalde zaken in een meer positief daglicht te laten zien. Want het is pas als je je gaat focussen op de kleine, positieve dingen in het leven dat je opportuniteiten en mogelijkheden ziet om die andere, grotere problemen op te lossen. En dat je de kracht voelt om met die tegenslagen om te gaan.

Kijk, in een situatie van tegenslagen (en dat heb ik het vooral over zaken zoals deze, waar je weinig of niets kan aan veranderen) heb je altijd 2 keuzes: je kan de zaken bekijken in termen van “problemen”. En dan lijkt het probleem plots nog veel groter en onoverkomelijker dan voordien. OF je kan de situatie bekijken in termen van “oplossingen”. Nu zal je wellicht terecht opmerken: “Elfi, voor sommige zaken bestaat er gewoon geen oplossing.” Als je het dan hebt over corona en de daaraan gelinkte huidige realiteit, dan begrijp ik wat je bedoelt. Maar dan nóg kan je beter met die werkelijkheid omgaan als je je leert focussen op de kleine positieve dingetjes die er wél nog zijn.


Dit kan je niet alleen helpen om de realiteit beter te leren aanvaarden. Daarnaast kan je hier ook energie en kracht uit putten om creatieve oplossingen te zoeken voor de problemen waaraan je misschien wél nog iets kan veranderen (ook al zag je dat eerst helemaal niet in). En zo ga je ook veel sneller en makkelijker in de actie gaan. Want passiviteit en negativiteit leiden nergens toe. Integendeel… het maakt alles erger en groter en werkt depressie en eenzaamheid verder in de hand.


Zelf zie ik nu ook de positieve keerzijde van deze medaille: meer quality time met mijn gezin, geen files als ik naar kantoor rij, werken vanachter je eigen bureau: het heeft soms wel iets knus, ik maak spontaan meer tijd voor beweging in de frisse buitenlucht en geniet meer van de lentezon… in het algemeen sta ik nog bewuster in het leven. En zie ik meer dan ooit de waarde in van een goede gezondheid en van zelfliefde en zelfzorg.


Ik wil bij deze graag iedereen oproepen om “iets positiefs” te doen. In de eerste plaats voor jezelf, want alles begint bij een goede zelfzorg Vervolgens ook voor anderen. Het hoeft helemaal niets groots te zijn. Een klein gebaar maakt soms een groot verschil. Bekijk hoe jij jezelf ten dienste kan stellen van anderen. Vaak merk ik dat opportuniteiten spontaan voortvloeien uit de dingen die we uit passie en samenhorigheid doen. Dus ga ermee aan de slag en je zal merken dat je je plots weer meer waardevol zal gaan voelen. Dat er een gevoel van dankbaarheid van anderen zal terugstralen naar jou en dat dit gevoel verder in jezelf zal groeien en jou een enorme mentale energieboost zal geven. Eentje die we allemaal kunnen gebruiken, niet? 😉


Om mijn eigen steentje bij te dragen verzorg ik op vrijdag 9 april om 20u een online training met de gevleugelde titel: Positive Vibes in tijden van corona, waar iedereen gratis kan aan deelnemen. Eerlijk is eerlijk: dit is zeker iets dat momenteel nog buiten mijn comfortzone ligt, maar ik vond het de beste manier om op een interactieve manier te kunnen communiceren met jullie. Tijdens deze training deel ik met veel plezier 5 waardevolle inzichten die jou kunnen helpen om deze moeilijke periode door te komen en de zaken in een meer positief en hoopvol daglicht te bekijken. Je dient er max. 1 uurtje voor uit te trekken en het levert je ongetwijfeld veel waarde op. Zorg dat je erbij bent. En spread the word!144 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page