top of page

Wat is een bore-out?


Wat is bore-out

Er wordt heel veel geschreven over burn-out terwijl er over bore-out weinig of niet wordt gerept.

Nochtans wordt een bore-out gekenmerkt door dezelfde mentale en fysieke uitputtingsverschijnselen als burn-out. Alleen zijn de stressoorzaken bij bore-out heel anders. Terwijl een burn-out vaak voortvloeit uit langdurige periodes van overbelasting en een te hoge werkdruk wordt bore-out veroorzaakt door een gebrek aan (positieve) werkdruk en uitdaging. Hierdoor verdwijnt langzaam maar zeker de bevlogenheid en bijgevolg ook de energie van de persoon die letterlijk “bored out” is binnen zijn of haar job. Inderdaad, als je je job saai en vervelend begint te vinden kan dit effectief leiden tot heel wat energieverlies. Alles wat je doet kost je dan heel wat inspanning omdat je jezelf ertoe moet dwingen.


Hoe bevrijd je jezelf van een bore-out?


Bij bore-out dienen we in de eerste plaats op zoek te gaan naar dat wat je graag doet. De dingen die we graag doen kosten ons nu eenmaal veel minder energie dan de dingen die we doen “uit verplichting”. Integendeel, ze “geven” ons energie. Met onze passies kunnen we uren ongestoord bezig zijn.

Op zoek gaan naar je energiegevers terwijl je in een bore-out zit is echter niet evident, want als je geestelijk en lichamelijk uitgeput bent lijkt het vaak of je voor niets nog interesse kan opbrengen. Via de juiste technieken en begeleiding zorgen wij er echter voor dat je deze negatieve vicieuze cirkel kan doorbreken.

Betekent een bore-out altijd dat je noodzakelijkerwijze van job dient te veranderen? Neen, zeker niet. Het betekent vaak wel dat je positieve veranderingen in je job dient aan te brengen zodat je je gedrevenheid terugvindt. “Jobcrafting” is hier de oplossing. Jobcrafting betekent zoveel als “je job boetseren op maat van je behoeften”.

Vermoed jij dat je in een bore-out zit?

Praat er dan over met een Stress & Burn-Out/Bore-Out Specialist. Of schrijf je in voor onze workshop “Bevrijd jezelf voorgoed van stress en burn/bore-out.

44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page