top of page

Werkplezier: geen optie, maar een MUST

Bijgewerkt op: 6 aug. 2020Waarom werkplezier zo belangrijk is

De fulltimers onder ons werken 5 dagen per week gedurende +/- 45 weken, m.a.w. 225 dagen per jaar. We brengen dus heel wat meer dagen op het werk door dan in onze vrije tijd. Dat weten we eigenlijk allemaal. En toch staan we daar volgens mij veel te weinig bij stil.

Zie jij het zitten om tijdens die 225 dagen per jaar een job te doen die je maar zo-zo vindt? En dan heb ik het nog niet eens over een job die je tegen je zin doet of die jou veel stress bezorgt. Met “zo-zo” bedoel ik: “het kan er wel mee door. Ik haat mijn job niet maar ze betaalt mijn rekeningen, ook al is het niet mijn passie.”

Vind je niet dat je het aan jezelf verplicht bent om voor meer te gaan? Om niet gewoon tevreden te zijn met "zo-zo" maar enkel met "waw"? De cynisten en sarcasten onder jullie hoor ik nu al luidop denken: "waw" is toch ronduit overdreven, naïef, onrealistisch en onhaalbaar.


Waarom een “waw”job voor iedereen haalbaar is

En toch durf ik hen stellig tegen te spreken. Een "waw"job is voor iedereen haalbaar. Ik ben er zelf het levende bewijs van. En ik kan met volle overtuiging zeggen dat het verschil tussen “zo-zo” en “waw” HEMELSbreed is. Het heeft mij niet alleen dubbel zo gelukkig gemaakt als mens. Het heeft ook een ongelofelijke impact gehad op mijn omgeving én mijn energiegevoel.

Ook jij kan de job van je dromen bereiken. Een job die tegelijk je werk én je hobby is.

Je moet er natuurlijk wel iets voor doen. Verandering komt niet vanzelf en door in je gouden kooi te blijven verandert er natuurlijk niets. Die droomjob komt niet zomaar aan je deur kloppen. De eerste vereiste is geloven dat het mogelijk is. De tweede is de wilskracht en het vertrouwen hebben om een risico te nemen door je vertrouwde werkomgeving achter te laten.


Waarom NU het beste moment is

En daar wacht je best niet mee. Stel dit niet uit tot je fin-de-carrière bent, veranderen moeilijker wordt en je spijt hebt van al die “zo-zo”-werkdagen.

Ik hoorde vorige week 2 verschillende loopbaancoaches zeggen dat ze het ongepast vonden om tijdens deze coronacrisis over loopbaanbegeleiding te spreken met potentiële klanten. Dit terwijl ik juist zoiets heb van: “Nu is het ideale moment!” En dit om diverse redenen:

Enerzijds is het vaak in moeilijke periodes dat we ons meer bewust worden van de dingen die écht belangrijk zijn in ons leven. En een leuke job is daar toch één van, niet? We beseffen in zo’n crisis als deze nog des te meer dat het leven kostbaar en breekbaar is en dat we beter nu kiezen voor ons geluk in plaats van later.

Anderzijds is het nu misschien ook net iets makkelijker om vanop een afstand naar je job en werkplek te kijken, nu je er wellicht ook fysiek van gescheiden bent (veel mensen werken momenteel toch nog van thuis uit en dat fysiek gescheiden zijn van de werkplek kan helpen om alles wat meer in perspectief te plaatsen.) Als je normaal op kantoor werkt en nu van thuis uit, is dit onbewust eigenlijk ook gewoon een goede test. Het zou kunnen dat je – nu je van thuis werkt – meer rust ervaart en dat je je job daardoor plots terug leuk vindt. Dat zegt veel over de sfeer op de werkvloer en misschien dien je daar bij terugkeer iets aan te veranderen. Andere werknemers ervaren echter dat thuiswerk voor hen weinig of geen verschil maakt en dat ze hun jobinhoud gewoon niet meer voldoende interessant vinden. En dat zegt dan weer iets over het feit dat je momenteel je talenten en energiegevers onvoldoende kan benutten in je job.

Andere mensen zeggen mij n.a.v. deze crisis: “ik moet me dringend professioneel heroriënteren maar het is nu echt van ‘moeten’. Ik heb financieel geen andere keuze.” Maar als ik dan doorvraag blijkt vaak dat ze hun job al jaren niet graag meer uitoefenen. OK, dan kan dit misschien nu aanvoelen als moeten, maar eigenlijk zou je het ook kunnen beschouwen als "mogen". Zie het als een geschenk dat je nu “mag” kiezen voor iets dat beter bij je past en dat jou ongetwijfeld gelukkiger zal maken.

En ik blijf het tot vervelens toe herhalen: datgene wat je graag doet is ook datgene wat je goed kan en waarin je succesvol zal zijn. Neem dat nu maar even van mij aan.


Ontdekken wat je écht graag doet

Naast “geloven dat het mogelijk is” en “de wilskracht en het vertrouwen hebben om de verandering tot stand te brengen”, is de derde vereiste dat je weet wat je graag doet. Voor mij is dit in de eerste 10 jaar van mijn loopbaan geen evidentie geweest. Het was een lange zoektocht en soms eerder “choosing by elimination”. Maar in mijn tijd bestond er ook niet zoiets als loopbaanbegeleiding.

Tijdens een loopbaanbegeleidingstraject helpen we jou namelijk om te onderzoeken wat jou energie geeft en wat jouw kerntalenten zijn, zodat jij met volle moed en vertrouwen kan gaan voor je droomloopbaan!

Waarom kiezen voor Positive Vibes?

Omdat onze coaches een totaalbenadering hanteren. We gaan niet alleen je waarden, talenten en energiegevers ontdekken en jou helpen om te achterhalen wat echt belangrijk is voor jou. Neen, we gaan ook kijken naar mogelijke belemmeringen die jou nog in de weg staan en ook daar iets aan veranderen. Zodat je echt onbevreesd die eerste stap kan zetten richting jouw droomjob.

Dus waar wacht je op? Plan vandaag nog jouw gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in met de loopbaancoach van jouw keuze.

Succes!

51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page