top of page

Een job die niet bij je past? Dit zijn de gevolgen


Een vermoeide man die zich niet goed voelt in zijn job.

"Ik zal het nog wel enkele jaren volhouden," zei Sandra toen ze zich enkele maanden geleden bij ons aanmeldde met stressklachten. Ze werkte als leerkracht en had al geruime tijd last van hartkloppingen, slaapproblemen, spierverkramping en overprikkeling.


Toen ik polste welke voldoening en positieve zaken ze nog uit haar job haalde, kon ze weinig of niets bedenken. Nu was dat op zich niet zo eigenaardig. Het komt namelijk vaak voor dat mensen die fysiek en mentaal vermoeid zijn weinig of geen vreugde meer vinden in wat ze doen. Echter, wat ze mij vervolgens vertelde was veelzeggend. Ze zei me namelijk dat ze haar job eigenlijk nooit echt graag had gedaan. Ze had de studies voor leerkracht aangevat omdat haar moeder haar hele leven als leerkracht gewerkt had. En zij had haar dochter op het hart gedrukt dat dit een goede en stabiele job was.


Toen ik haar vervolgens vroeg wat ze wél graag wou doen moest ze lang nadenken. “Weet je, ik heb hier eigenlijk nooit bij stilgestaan,“ vertrouwde ze me toe. “En nu het mij gevraagd wordt zou ik het eerlijk gezegd helemaal niet weten. Maar het lijkt mij nu sowieso niet het juiste moment om mijn zekerheid op te geven.” Ofschoon ik Sandra uiteraard begreep en ik haar ook duidelijk maakte dat we eerst moesten werken aan haar fysieke en mentale herstel, adviseerde ik haar toch om nadien een loopbaanbegeleidingstraject te overwegen.


De verkeerde job: gevolgen voor ons fysieke en mentale welzijn


Want in de verkeerde job zitten – en vooral "blijven" zitten – kan zeer nadelig zijn voor je gezondheid en je algemene welzijn tout court. Of het nu om teveel werkdruk of te weinig uitdaging gaat, zowel burn-out als bore-out leiden tot dezelfde vermoeidheidsverschijnselen.


Fysieke vermoeidheid is 1 zaak. Een job uitoefenen die niet bij je past heeft bovendien vaak een negatieve impact op je mentale welzijn. Als je je naar je werk moet slepen omdat je er elke dag weer tegenop ziet, dan zorgt die demotivatie op langere termijn ook voor een overdreven prikkelbaarheid en emotionaliteit. Als het emoregulatiesysteem van je hersenen tilt slaat, dan begin je soms plots te huilen zonder reden of omwille van een futuliteit. Daarnaast beginnen mensen zich niet zelden af te zonderen omdat ze geen greintje energie meer overhouden na hun werkdag of werkweek.


Het zal niemand verwonderen dat dit ook een impact heeft op iemands gezinsleven. Regelmatig vertrouwen klanten mij toe dat ze nog maar weinig kunnen verdragen van hun partner en/of kinderen en dat ze kunnen uitvliegen voor iets kleins.


Meer veerkracht vanuit een job die je passioneert


We kunnen het ook omdraaien en starten met problemen in de privésfeer: elk van ons zwemt vroeg of laat al eens door woelige wateren op privévlak. Gezondheidsproblemen, een overlijden, relatieproblemen, een scheiding, leerproblemen bij de kinderen… het zijn allemaal dingen des levens waarmee we geconfronteerd kunnen worden.


Als we op zo’n moment een job hebben die we graag doen en die ons energie geeft, dan zijn we beter bestand tegen zulke tegenslagen. Uiteraard zullen we door deze moeilijke periode heen moeten, maar we zullen meer aankunnen omdat we meer veerkracht putten uit onze job.


Professionele zekerheid: een utopie...


Ik merk dat mensen, in tijden van crisis, soms meer geneigd zijn om in hun gouden kooi te blijven zitten, ook al zijn ze allesbehalve gelukkig. Niets in dit leven is echter zeker. Als er 1 ding is dat we kunnen leren uit crisisperiodes, dan is het dat geen enkel bedrijf de zekerheid kan bieden op een lange, zorgeloze loopbaan. Elk bedrijf – groot of klein – kan overkop gaan. Ik weet dat dit niet meteen zeer hoopgevend klinkt, maar het is wel de realiteit.


Ik heb ooit nog outplacement-begeleiding gegeven aan mensen die 2 jaar van hun pensioen verwijderd waren en slachtoffer werden van een faillissement. Sommigen onder hen werkten al hun ganse carrière voor dit bedrijf. Zij hadden nooit gedacht dat dit hen kon overkomen. En toch is het gebeurd.


Kortom, zekerheid heb je nooit. Niet in je leven en niet in je werk. Bovendien is ons leven kwetsbaar. Morgen kan het gedaan zijn. Echter, je zou ook wel eens 100 jaar (of meer) kunnen worden. Wat het ook zal zijn: redenen genoeg om écht te kiezen voor die ene job die je met hart en ziel doet. Want wat je graag doet, dat doe je goed. En zo gaan geluk en succes hand in hand. Laat dat één van de weinige zekerheden zijn die er bestaan 😉


Heb je hulp nodig bij je loopbaanvraagstuk? Weet je - net zoals Sandra - wat je niet meer wilt en niet wat je wél wilt, contacteer dan één van onze loopbaancoaches voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Zij vertellen jou met plezier wat loopbaanbegeleiding voor jou kan betekenen.

Ter info: onze superpromotie: gratis toegang tot ons online cursusprogramma 10X POSITIVITEIT, ter waarde van 250 EUR, is nog geldig tot 30 juni 2020. Wees er dus snel bij als je hier nog van wilt genieten!

385 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page