top of page

De kracht van een compliment

Bijgewerkt op: 10 feb. 2019



“Complimentjes geven is belangrijk”. Dat klinkt heel cliché, ik weet het. En toch vond ik het belangrijk om hier een blogtekst aan te wijden. Iedereen weet dat het belangrijk is om eens een compliment te geven. En toch gebeurt het o zo weinig. Dit heeft grotendeels te maken met onze cultuur en onze opvoeding. Wij groeien niet op met complimentjes. Onze vorige generaties leerden net aan dat het belangrijk was om hard te werken, door te zetten, niet te zagen en te klagen…. én zeker niet te gul met complimentjes te zwaaien. Want een complimentje teveel zou iemand misschien wel eens “verwaand” kunnen maken. Niets is echter minder waar. Integendeel, ik zou zelfs durven stellen dat een gemeend en waardevol compliment hier en daar een absolute noodzaak is om onze eigenwaarde op te bouwen en bevestigd te zien. Je kan er dan ook het best mee starten van kleins af aan. Als jij aan je kind zegt: “Dat heb je goed gedaan”, dan bevestig je jouw kind op het vlak van zijn/haar vaardigheden. Nog beter is om te zeggen: “Jij bent lief/flink/braaf…” want dan bevestig je je kind ook op het vlak van zijn identiteit, m.a.w. wie hij/zij is. Zo groeit je kind op tot een zelfzekere volwassene en zal hij/zij op zijn/haar beurt later ook makkelijker zelf complimentjes geven aan anderen. Ook binnen werkomgevingen stel ik helaas al te vaak vast dat er nooit complimentjes gegeven worden. Het wordt vooral gezegd als je iets gedaan hebt dat niet perfect was of dat de volgende keer toch absoluut beter moet. Zelfs bij functioneringsgesprekken wordt er nog al te vaak de nadruk gelegd op nodige verbeteringen in plaats van op zaken die wél al heel goed gedaan worden. Ik ga misschien een krasse uitspraak doen en ik meen deze echt: ik ben zeker dat als leidinggevenden wat vaker eens een compliment zouden geven aan hun medewerkers, er minder ziekteverzuim en burn-outs zouden zijn. “A compliment a day keeps the doctor away”… Ja, dat geloof ik echt. Als mensen elkaar wat vaker oprecht zouden complimenteren, dan zou er minder coaching of therapie nodig zijn om iemands zelfvertrouwen te versterken. Dus waar wacht je op? Start er vandaag nog mee… geef mensen in je omgeving eens een mooi kerstcadeautje… het kost niets!

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page