top of page

Van gouden kooi naar droomjob

Bijgewerkt op: 26 jan. 2020


gouden kooi, droomjob

Ik kom het heel vaak tegen: mensen die mij vertellen dat ze al geruime tijd het gevoel hebben vast te zitten op carrièrevlak. Ze voelen zich meestal niet meer goed in hun vel binnen hun job of binnen de firma, maar ze weten niet wat ze wél willen. Sommigen hebben wel een vaag idee van waar ze professioneel naartoe willen maar kunnen dit beeld moeilijk concretiseren. En tenslotte zijn er ook personen die een echte “droomjob” voor ogen hebben: een job waar ze enorm naar verlangen maar die totaal onbereikbaar lijkt. Meestal is er één kenmerk gemeenschappelijk voor elk van deze drie groepen: ze zitten gevangen in de zogenaamde “gouden kooi”. Deze gouden kooi omvat meestal een vaste job die al enkele jaren dezelfde is, vaak ook dicht bij huis, een mooi loon & tal van extralegale voordelen, een vertrouwde en standvastige omgeving en vooral ZEKERHEID. Wij mensen houden in het algemeen van zekerheid en veiligheid. Ik zou zelfs durven stellen dat dit wat ingebakken zit in onze cultuur. En voor sommigen is het ontzettend moeilijk om die zekerheid op te geven.


Mijn eigen traject van de gouden kooi naar mijn droomloopbaan

Ook ik zat ooit in de gouden kooi. Op praktisch en financieel vlak had ik alles wat mijn hartje begeerde, maar ik was absoluut niet gelukkig. Ik sleepte me soms naar het werk, waar de moed me al in de schoenen zakte nog voor mijn dag goed en wel begonnen was. Ik was al een tijdje actief als HR Consultant en had reeds veel contact met mensen. Onbewust wist ik echter dat ik diepgang miste op menselijk vlak. Ik wilde mensen op een dieperliggend niveau ondersteunen op hun eigen weg naar geluk en succes. Ik wist ook al heel lang dat die twee aspecten (geluk & succes) onlosmakelijk met elkaar verbonden waren. Echter, als ik mensen hiermee wilde helpen moest ik natuurlijk wel eerst voor mijn eigenlijk geluk kiezen. Tot ik op een dag een sprong gemaakt heb. En sprong in het duister, die ontzettend bevrijdend aanvoelde. Ik zegde mijn vaste job op en besliste om tijd vrij te maken voor het volgen van verschillende coaching-opleidingen. Vervolgens koos ik voor een deeltijdse job in loondienst in combinatie met een bijberoep als coach en trainer, om niet zoveel later volledig voor een zelfstandig hoofdberoep te kiezen. Die eerste stap was ook meteen de moeilijkste. Alle volgende stappen verliepen veel vlotter. Waarom? Omdat ik op weg naar mijn doel al volop aan het genieten was.

De negatieve impact van de gouden kooi

Als je je job niet meer met passie uitoefent of je voelt je niet meer goed op je werkplek, dan kan dit op termijn verregaande gevolgen hebben. De gouden kooi leidt niet zelden tot fysieke en mentale uitputting, vaak met burn-out of bore-out als gevolg. In eerste instantie lijkt er niet veel aan de hand te zijn, maar beetje bij beetje zal alles je meer moeite kosten en zal je het gevoel krijgen dat je je focus kwijt bent. Laat het niet zover komen en grijp tijdig in door te kiezen voor verandering.

Drie belangrijke tips om uit die gouden kooi te raken

1) Neem alle opties in overweging

Vanuit een “ik ben het echt beu”-gevoel nemen sommigen soms een overhaaste beslissing, zonder eerst alle mogelijkheden grondig bestudeerd te hebben. En het is net door alle opties af te wegen dat je met meer zekerheid je uiteindelijke beslissing kan nemen. Je kan vb. nagaan of je loopbaanonderbreking kan nemen op je huidige werkplek. Je kan ook een 4/5 tewerkstelling aanvragen en in bijberoep opstarten met iets dat jou echt passioneert. Als je nog niet weet welke andere job of richting je uit wilt, dan kan je loopbaanbegeleiding volgen. Dankzij het systeem van de loopbaancheque (zie http://www.vdab.be/loopbaanbegeleiding) betaal je hiervoor slechts 10,00 EUR per uur. Als je wél goed weet wat jouw ideale jobdoel is, praat er dan eerst eens over met iemand die deze job uitoefent. Zo krijg je een meer realistisch beeld van wat de job inhoudt. De kans bestaat namelijk dat we onze droomjob in ons hoofd gaan idealiseren, zonder er de mogelijke minpunten van in te zien. Zorg er tijdens sollicitatiegesprekken ook steeds voor dat je voldoende vragen stelt zodat je een goed beeld krijgt van de functie en het bedrijf of de sector. En vraag bij een eindfase of je eventueel enkele uurtjes mag meevolgen op de werkvloer alvorens je definitief de knoop doorhakt. Een optie waar velen niet voor durven kiezen, maar die zeer nuttig is: praat met je leidinggevende of personeelsverantwoordelijke over jouw job-ontevredenheid. Zij zullen jouw eerlijkheid wellicht op prijs stellen en samen met jou naar oplossingen proberen te zoeken. Zij kennen jou vaak ook beter dan je zelf denkt en kunnen op die manier soms een klankbord zijn. Ook al denk je misschien dat deze optie geen zin heeft, toch zou ik het adviseren. Je weet maar nooit.

2) Start met kleine, risicoloze stapjes

Het probleem is dat de meeste mensen enkel hun einddoel voor ogen houden en zo lijkt het vaak een zeer grote stap, waarbij ze plots alle zekerheden moeten opgeven. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Je kan ook dat grote doel opsplitsen in kleine subdoelen.

Als je er vb. over nadenkt om als zelfstandige op te starten, start dan eerst in bijberoep. Zo bewaar je ook nog je hoofdberoep, dat jou financiële zekerheid en een sociaal kader geeft. Of start eerst in onderaanneming van een opdrachtgever. Zo heb je rustig de tijd om alle kneepjes van het vak te leren en dien je nog niet zelf op zoek te gaan naar opdrachten.

3) Omring je door mensen die jou steunen

Er zullen altijd mensen zijn die jou, met de beste bedoelingen, zullen afraden om voor verandering te kiezen. Maar denk eraan dat het jouw leven is en niet dat van hen. Niemand kan in jouw plaats beslissen wat jij het best doet. Die knoop dien je zelf door te hakken. Luister dus niet teveel naar de zogenaamde critici, want er zullen altijd wel bepaalde rationele argumenten zijn om iets niet te doen. Dit verklaart waarom een lijstje maken met pro’s en con’s jou ook niet vooruit zal helpen.


Daarentegen zullen er ook altijd redenen zijn om het wél te doen, met in de eerste plaats: jouw eigen geluk. En als jij gelukkig bent, dan straal je dit uit op je ganse omgeving. Bovendien verlies je veel minder energie als je iets doet dat je graag doet. Dit is energie die je in andere leuke dingen én in je gezin kan stoppen. Iedereen zal er dan ook wel bij varen als jij gelukkig bent. En jouw succes zal automatisch volgen uit jouw geluk. Collega’s en/of klanten zullen aan jou merken dat je je job vol passie uitoefent. Ook dat zal op hen uitstralen en voor een leuke samenwerking zorgen waar jullie beiden van genieten.

Omring je dan ook in de eerste plaats met mensen die jou door dik en dun steunen bij het nastreven van jouw persoonlijke geluk. Ga te rade bij mensen die een gelijkaardige weg hebben afgelegd. Of bij personen die jou gericht kunnen adviseren op die vlakken waarop jij informatie nodig hebt.

If you can dream it, you can do it

Walt Disney zei ooit: “If you can dream it, you can do it”. Hijzelf is het levende bewijs dat deze spreuk klopt. Ik geloof zelf ook dat je hoe dan ook succesvol zal zijn in datgene waar je hart vol van is en je mond van overloopt. Het is gewoon een kwestie van je goed te omringen en te informeren, alle opties af te wegen en die eerste stap te zetten…

Op naar jouw droomloopbaan !!

Wens je hulp met het maken van de juiste loopbaankeuzes, contacteer ons dan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.



174 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page